Frigjøringsdagen og Veterandagen 8. mai 2023

Det er en glede for meg å få lov til å delta under årets markering av 8. mai. Dette er dagen hvor vi både markerer frigjøringsdag, og vi hedrer våre veteraner. Jeg skal si noen ord i dag på vegne av ordførerne i Marker, Indre Østfold, Skiptvet og Rakkestad. Det er veldig hyggelig at vi markerer denne dagen sammen vi 4 kommunene. 

Tusen takk for den flotte seremonien og arrangementer vi har overvært ved Fossum bro tidligere i dag. En slik seremoni gjør at vi senker skuldrene, puster litt ekstra og tar oss tid til å tenke på hva som er viktig i livene våre og hva som er viktig for oss som innbyggere i Norge. Det er alltid fint å være sammen, og på 8. mai er det ekstra fint at vi sammen kan stoppe litt opp for å reflektere over viktigheten av frihet, og hvor viktig det er at vi har et operativt forsvar. At vi har noen som er villig til å gå i militær tjenester i inn- og utland på vegne av oss.

På 8. mai markerer vi både frigjøringsdagen etter 2. verdenskrig, 5 år med krig i Norge og okkupasjon av Tyskland var mer en nok, og vi markerer veterandagen. Hvor vi hyller og verdsetter alle de som at vært ute i tjeneste på oppdrag for Norge. Vårt medlemskap i NATO forplikter, og vi er svært takknemlig for at dere, våre veteraner har tjenestegjort for Norge i ulike operasjoner i etterkrigstiden.  

8. mai 1945 ble Norge et fritt land etter 2. verdenskrig. Friheten kom ikke uten kamp og vi betalte en høy pris for freden, både som samfunn og som befolkning. Krigen etterlot mange skjebner. Da freden kom var gleden helt sikkert blandet med sorg hos de etterlatte som hadde mistet sine kjære. Krig setter dype spor. I dag minnes vi i respekt og takknemlighet alle de som kjempet for vår fred og frihet, både de militære og de sivile. Det er viktig å markere frigjøringsdagen, den skal minne oss på hvor viktig det er at Norge er et fritt og demokratisk land. 

Jeg må si at det er skremmende å se hvor nærme krig har kommet oss det siste året. Vi har et naboland i øst som har okkupert ett av sine andre naboland – Ukraina. Dette berører og opprører oss alle sammen.  Hele kommune-Norge jobber på spreng med å bosette Ukrainske flykninger om dagen. Vi regner med at det vil komme ca 40 000 flykninger til Norge i 2023. Alle disse skal vi ta godt vare på, de skal bosettes på en trygg og god måte ute i kommunene. Disse menneskene kommer fra steder i Ukraina hvor det har pågått harde kamphandlinger. Vi opplever at både voksne og barn er traumatiserte. Vi gjør så godt vi kan med bosettingen og for at disse menneskene skal få så gode liv som overhodet mulig her hjemme. Krig i Europa gjør noe med oss alle sammen. Jeg er svært glad for jobben som regjering og Storting gjør for å hjelpe Ukraina med det de trenger av militært utstyr. Måtte krigen snart ta slutt.

De aller fleste av oss som bor i Norge har aldri opplevd krig, og heldigvis for det. Men det er kanskje akkurat derfor det er så viktig at vi aldri glemmer å fortelle vår barn og unge hvordan alt henger sammen og hva konsekvensen av ekstremisme og radikalisering faktisk kan føre til.  
Jeg ønsker å rette en stor takk til alle dere veteraner, både dere som er her i dag og kanskje spesielt til dere som ikke er her i dag. Det er kommunene som har ansvar for å følge opp veteranene. Det er vår jobb å ivareta deres helse både fysisk og psykisk etter endt oppdrag.  Det er en jobb vi løser på ulike måter, men vit at vi har et ansvar. Ta kontakt dersom det er noe vi kan bidra med. 

Norske soldater løser oppdrag, hjemme og ute, hver eneste dag.
De løser oppdrag for Norge. Det å være veteran og soldat, det står det respekt av. Dere har kjempet for frihet, gode verdier og for fellesskapet 
Vi er dere evig takknemlige.                

Karoline Fjeldstad
Ordfører, Rakkestad kommune