Hvor kan jeg ta vaksine?

For innbyggere i Rakkestad kommune vil vaksinasjonen skje i Fredrikstad.

Fredrikstad kommune tilbyr vaksinasjon mot apekopper til innbyggere i risikogruppe 2 i hele Østfold ved Vaksinasjons- og smittevernkontoret i sentrum.

For å få vaksine må du ta med dokumentasjon på gjennomgått syfilis, gonoré eller klamydia de siste to årene. Dokumentasjon på positiv test for syfilis, gonoré eller klamydia kan for eksempel være i din egen oversikt over prøveresultater i MSIS-registeret på Helsenorge (merk at prøvesvar først vises 30 dager etter prøvedato i denne tjenesten) eller medbrakt skriftlig dokumentasjon. Du kan kontakte aktuelt laboratorium og få oversendt informasjon om dine prøvesvar.

Hva koster det?

Selve vaksinen er gratis, men det påløper en egenandel for konsultasjon på 250 kroner for første dose, og 150 kroner for andre dose.

Hvilke personer/grupper prioriteres?

Personer med økt risiko for smitte blir prioritert for vaksine. Det er prioriteringsgruppe 1 og 2 som nå får tilbud om vaksine:

Gruppe 1 får tilbud i spesialisthelsetjenesten:

  • Menn eller transpersoner som har sex med menn, og som er hivpositive eller står på hiv-PrEP.
  • Menn og transpersoner som selger sex til menn.

Gruppe 2 kan bestille time hos kommunehelsetjenesten i Fredrikstad:

  • Menn eller transpersoner som har sex med menn, og som har risikoatferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex), og som har hatt syfilis, gonoré eller klamydia siste 24 måneder.

Gruppe 3, personer i denne gruppen tilbys ikke vaksinasjon per nå:

  • Menn som har sex med menn og transpersoner med risikoadferd (hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex).
  • Helsepersonell som er særlig utsatt for smitte gjennom sitt arbeid, som for eksempel personell på teststasjoner eller som jobber direkte med pasienter med apekopper innlagt på sykehus.
  • Laboratoriepersonell som arbeider med levende apekoppvirus (nøytralisasjonstest, cellekultur etc.).

Hvordan bestiller jeg time til vaksinasjon?

Dersom du er i risikogruppen og ønsker vaksine kan du bestille time digitalt via Helseboka hos Fredrikstad kommune.

Gå til helseboka.no her►

Du kan også ringe vaksinetelefonen i Fredrikstad kommune på telefon 69 30 63 74 i telefontiden mandag, onsdag og torsdag kl. 09.00-14.30.