Miljørettet helsevern skal fremme folkehelse, bidra til gode miljømessige forhold, og sikre befolkningen mot miljøfaktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen.

  • Mer om miljørettet helsevern

    Vi gir faglige råd og veiledning til offentlige myndigheter, næringsliv og befolkningen. Vi utfører lovpålagte oppgaver som tilsyn, rådgivning og løpende saksbehandling etter deler av folkehelseloven, smittevernloven, strålevernloven og tobakkskadeloven med tilhørende forskrifter. 

Kontaktperson; Kommuneoverlege Astrid Rutherford, 404 13 474, astrid.rutherford@rakkestad.kommune.no

Støy

Uønsket støy er en miljøforurensning som rammer mange mennesker, hovedsakelig på grunn av trafikkstøy, men også pga. annen type støy. Vi reagerer forskjellig på støy, og det finnes ulike støygrenser for de forskjellige typene støy. Det har blitt utarbeidet ulike veiledere, og du kan lese mer i veilederne under.

Tobakk

  • Røykeforbud i lokaler

    Det er forbud mot røyking​ i lokaler og transportmidler hvor allmenheten har adgang. Det samme gjelder i møterom, arbeidslokaler og serveringslokaler. Siden 2017 inkluderer forbudet e-sigaretter, både med og uten nikotin, slik at det blir forbudt å dampe alle steder hvor det nå er forbudt å røyke.

  • Røykfrie inngangspartier

    Alle utendørs inngangspartier til virksomheter og helseinstitusjoner, både private og offentlige, skal være røykfrie. Formålet med bestemmelsen er at alle som oppsøker virksomheten skal kunne gjøre dette uten å bli sjenert av tobakksrøyk på vei inn i bygningen.

    Tobakksskadeloven - Lovdata

    Røykeloven og røykeforbud – Helsedirektoratet

  • Tilsyn

    Det blir ført tilsyn med røykeforbudet i lokaler der allmennheten har tilgang. 

Stråling og radon

Les mer om strøm, høyspentanlegg og elektromagnetiske felt her: Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet

Inneklima

Miljørettet helsevern i kommunen kan gi råd og veiledning om inneklima. De kan vurdere befaring i utleiebolig etter bekymringsmelding. 

Tilsyn og internkontroll

Tilsyn


Kommunen skal føre tilsyn med de faktorer og forhold i miljøet som til enhver tid direkte eller indirekte kan ha innvirkning på helsen. Dette er lovpålagte oppgaver, og det føres tilsyn med både private og offentlige godkjennings - og meldepliktige virksomheter. Planlagte tilsyn blir varslet i forkant, mens enkelte tilsyn tas etter bekymringsmelding og blir ikke varslet.

Eksempelvis fører vi tilsyn med, og gir råd og veiledning vedrørende renhold og hygiene. Dette gjelder eks. svømmebasseng, solstudio, tatoveringsvirksomhet og campingplasser. Virksomhetene skal ha tilfredsstillende renholdsrutiner, og disse skal finnes i deres internkontrollsystem.

Virksomheter og eiendommer skal planlegges, bygges, tilrettelegges, drives og avvikles på en helsemessig tilfredsstillende måte, slik at de ikke medfører fare for helseskade eller helsemessig ulempe.

 

Internkontroll

Internkontroll er å påse at krav i lover og forskrifter overholdes. 

  • Mer om internkontroll

    Internkontrollsystem er systematiske tiltak som skal sikre og dokumentere at aktivitetene utøves i samsvar med kravene i lover og forskrifter. De systematiske tiltakene skal være beskrevet i prosedyrer.

    Kravene til internkontrollsystem tilpasses den enkelte virksomhets størrelse, art og risikoforhold. Internkontrollsystemet skal kunne dokumenteres overfor tilsynsmyndigheten.

Luftkvalitet

Lufta i Rakkestad er vanligvis fri for støv og lite forurenset.

Dersom det er varslet om dårlig luftkvalitet i Rakkestad, vil du finne informasjon om dette på denne nettsiden.

  • Hvem er mest utsatt for plager?

    Luftforurensning kan gi negative helseeffekter. Dette blir forsterket i kombinasjon med kald luft. Luftforurensning utløser og forverrer sykdommer, først og fremst i luftveiene og hjerte-karsystemet. Sårbare grupper som små barn, eldre og personer med hjertekar- eller lungesykdom som astma eller KOLS er mest utsatt. Folkehelseinstituttet viser til forskning som også tyder på at personer med diabetes og fedme ser ut til å ha økt risiko for uønskede effekter av luftforurensing og at det skal lavere nivåer til for å gi negative helseeffekter enn det en trodde tidligere.

    Folkehelseinstituttet har utarbeidet helseråd knyttet til de ulike forurensningsnivåene. Disse rådene er gode og viktige å følge. Forurensningsnivået slik det fremstilles på www.luftkvalitet.info viser varslet luftkvalitet i Rakkestad. Denne viser først og fremst forurensing fra trafikkert vei. Den enkelte bør derfor gjøre en vurdering utfra:

    • Hva er hovedkilde nå?
    • Hvilket område har høyeste verdier? 
    • Når på dagen bør jeg fortrinnsvis gå ut?
  • Kan du påvirke luften?
    • Sørg for riktig fyring og god trekk i peis og vedovn
    • Hvis mulig, fyr med strøm i stedet for ved på dager med høy luftforurensning
    • Bytt ut din gamle vedovn med en med rentbrennende teknologi
    • La bilen stå, bruk alternative transportmidler
    • Samkjøring – kan du kjøre sammen med noen?
    • Kjør piggfritt

 

Badevannskvalitet

Vannkvaliteten sjekkes jevnlig ved fire badeplasser i Rakkestad kommune hver sommer.

Prøveresultatene vurderes etter Folkehelseinstituttets vannkvalitetsnormer for friluftsbad.

  • Badeanbefalinger ved høye badetemperaturer over flere dager

    Ved vanntemperatur over 20 grader i flere dager, kan forekomsten av Vibrio og Shewanellabakterier øke i sjøvann. Disse bakteriene kan i sjeldne tilfeller gi sårinfeksjoner og alvorlige infeksjoner med blodforgiftning. Særlige eldre og personer med kronisk leversykdom, kronisk blodsykdom eller redusert immunforsvar er utsatt for alvorlig sykdom, men friske personer kan også utvikle sykdom.

    For å unngå sykdom bør du:

    • unngå å bade hvis du har sår som ikke kan tildekkes med heldekkende, vanntett plaster
    • bruke badesko hvis du er eldre, har immunsvikt eller leversykdom
    • skylle eventuelle sår du får under bading med rent ferskvann
    • ta korte bad og tøke deg grundig med rent håndkle etter bading
  • Kommunens tilsynsansvar

    Kommuneoverlegen har tilsynsansvar når det gjelder vannkvalitet for friluftsbad. Det er utarbeidet normer til veiledning for helsemyndighetene i forbindelse med dette tilsynet. Den hygieniske kvaliteten blir vurdert etter Folkehelseinstituttets vannkvalitetsnormer for friluftsbad, der badevannskvaliteten er delt inn i klassene ”god”, ”mindre god” og” ikke akseptabel”.

    For mange vil valg av badeplass i stor grad være påvirket av hygieniske forhold ved badevannet og de estetiske sidene ved badeplassen. Det er vist at risikoen for å bli syk ved bading i forurenset vann øker med økende innhold av tarmbakterier i vannet. Helsemyndighetene kan derfor stille hygieniske krav til badevannskvaliteten.

 

Legionella

Kjøletårn, luftskrubbere, dusjanlegg og boblebad er innretninger som kan spre legionella via aerosoler gjennom lufta.

Les mer om forebygging av legionellasmitte hjemme på folkehelseinstituttets nettside.

Fugleinfluensa

Det påvises fugleinfluensa hos et stadig økende antall ville fugler i Norge.
Dette omfatter flere arter, men i år rammer sykdommen særlig truede arter som krykkje og andre måkearter, og hovedsakelig i Finnmark.
Men, smitten sirkulerer blant ville fugler, og vi må ta høyde for at utbrudd med et stort antall syke og døde villfugl kan oppstå også i andre deler av landet.


Hva gjør jeg dersom jeg finner en død fugl?

I områder uten kjent fugleinfluensasmitte (sånn som her i Rakkestad) kan fuglen legges i en dobbel avfallspose før den kastes i restavfallet. Husk hansker, munnbind og god håndhygiene.
Syke fugler bør få være i fred av dyrevelferdshensyn.

Folkehelseinstituttet  anser risikoen for smitte til mennesker som svært lav, men anbefaler at personell som håndterer døde fugler bruker smittebeskyttelse. 
Det har enda ikke kommet anbefalinger om restriksjoner for besetninger med fjærfe, men vi følger med på anbefalinger fra Mattilsynet og Statsforvalter.

Kontakt

Ved evt spørsmål kontakt ta kontakt med Johannes Martin Eriksen, johannesmartin.eriksen@rakkestad.kommune.no, 94015131
eller gå inn på nettsiden til Mattilsynet