Et svangerskaps lengde regnes fra siste menstruasjons første dag. Om du er gravid kan testes med en enkel test. Du kan gjøre den selv – test og instruksjon kjøpes på apoteket. Eller du kan få gjort testen hos lege.

Er du redd for å ha blitt gravid – ta kontakt med lege så fort som mulig.

Hvis du ønsker abort, skal legen:

  • fylle ut de nødvendige papirer sammen med deg
  • gi deg informasjon og opplysning om selve aborten
  • sørge for at du får mer informasjon og rådgivning – hvis du ønsker det – før du bestemmer deg for hva du vil gjøre

Er det gått mer enn 12 uker må du søke om abort. Ta kontakt med legen din.

Alle som vurderer/ønsker abort har rett til god hjelp. Lege og annet helsepersonell har taushetsplikt.

 

Hvordan utføres en abort?

Det er vanlig praksis å møte ved sykehuset to ganger, først til en forundersøkelse, og deretter til selve inngrepet. Du kan velge mellom kirurgisk abort eller medikamentell abort. Snakk med legen din om dette.

 

Kirurgisk abort

Inngrepet skjer i full narkose og tar noen minutter. Du skrives som regel ut samme dag. Under inngrepet utvides livmorhalskanalen gjennom skjeden, og innholdet i livmoren tømmes ved hjelp av et sug. Sannsynligheten for å bli steril er mindre enn én prosent. Du hviler noen timer på sykehuset før du kan dra hjem. Det er lurt å ha noen nære rundt seg både før og etter inngrepet.

 

Medikamentell abort (abortpillen)

På mange sykehus har du muligheten til å få abortpillen. Du får da først tabletter på sykehuset, og deretter drar du hjem, for så å komme tilbake til sykehuset etter to dager. Da blir det satt en stikkpille i skjeden, og innholdet i livmoren støtes ut i løpet av tre til seks timer. I denne perioden oppholder du deg på sykehuset. Metoden er smertefull, men du får smertestillende midler på sykehuset. Abortpillen kan du få til og med 9. svangerskapsuke.

 

Etter aborten

Det er ikke uvanlig å få en reaksjon etter en abort, enten med en gang eller på et senere tidspunkt. Skyldfølelse, sorg og anger er normale følelser etter et slikt inngrep. Selv om du var sikker i din avgjørelse om å ta abort, kan du likevel oppleve å være lei deg. Kanskje kan det hjelpe å snakke med noen om dette, enten det er kjæreste/partner, venner foreldre eller noen profesjonelle.


Les mer her
Kilde: Norge.no

 

Amathea er en rådgivningstjeneste for ufrivillig gravide.
Du kan ringe dem på tlf.: 815 32 005 fra hvor som helst i landet.