PPS er en elektronisk database for ca 300 grunnleggende prosedyrer i sykepleie. Databasen består av en kunnskapsdel og en utførende del som henger sammen og utfyller hverandre. Prosedyrer og kunnskapsstoff er rikt illustrert. PPS er utviklet i samarbeid med fagspesialister og er kvalitetssikret av konsulenter med sykepleiefaglig og medisinsk bakgrunn. Det blir benyttet anerkjente metoder og systematiske arbeidsprosesser (jfr. AGREE). PPS blir oppdatert og ajourført årlig.

Innholdet i PPS er forankret i lover, forskrifter, retningslinjer og nasjonale standarder der det finnes. Innholdet er underbygget med referanser.

Utførelsen av hver enkelt prosedyre vises lettfattelig og trinn for trinn ved hjelp av omfattende tekstmateriale, illustrasjoner og animasjoner, og kunnskapene kan testes i et eget selvtestprogram. Alle prosedyrene kan skrives ut og brukes som sjekkliste og gjør det lettere å ta med seg den aktuelle prosedyren i praksissituasjonen.

PPS inneholder også en egen del med utfyllende stoff om etikk og juss som er lagt til grunn for prosedyrene, samt kunnskapsstoff om dokumentasjon og en ordbok. Ulike type kalkulatorer er lagt inn, og det er hjelpfunksjoner for navigering og søk.

PPS I RAKKESTAD
PPS - kvalitetssikring i kommunehelsetjenesten
De nye helselovene stiller strenge krav til dokumentasjon og faglig forsvarlighet. Dette setter krav til kontinuerlig oppdatering og tilegning av ny kunnskap. PPS vil være viktig dokumentasjon i pleie- og omsorgstjenestenes kvalitetssystem. PPS gjør medarbeiderne bedre rustet til å møte kravene til både intern og ekstern kontroll.

Integrasjon med andre systemer
PPS integreres som en del av pleie- og omsorgstjenestens kvalitetssystem. Gjennom integrasjon med journalsystemet, kan den enkelte helsearbeider planlegge og dokumentere behandlingen.

PPS gjør helsepersonell i stand til å holde seg oppdatert og øke sin kompetanse gjennom selvstudium og kontroll av egne kunnskaper. Ved å bruke et elektronisk verktøy som PPS, utvikler de samtidig verdifull IT-kompetanse. PPS vil også være et nyttig verktøy for undervisning og praktisk veiledning av helsepersonell.

Lover og forskrifter
PPS imøtekommer myndighetskrav om dokumentasjon og oppdaterte prosedyrer. PPS bygger på gjeldende lover og forskrifter, og på resultater innenfor fagutvikling og forskning. Ved å bruke PPS i helsetjenesten, bidrar virksomhetene til å oppfylle lovpålagte krav om internkontroll (jfr. Tilsynsloven og Forskrift om internkontroll) og lovpålagte krav til faglig forsvarlig virksomhet.
Krav om kvalitet i kommunehelsetjenesten (jfr. Kvalitetsforskriften) blir imøtekommet gjennom grunnleggende prosedyrer i PPS.