illustrasjonsbilde av gamle brev.jpg

Arbeidsoppgaver gjennom året 2019

Etter at første bindet av gårds – og slektshistorien ble lansert før jul i 2017 så har det på en måte blitt en «ny tid» i «Underhuset». Vi har i et par år nå hatt fokus på arbeidsoppgaver som har måttet ligget «på vent» noen år grunnet bokprosjektet.

Vi lever i «en digital verden», og også vi som jobber i «Underhuset» forholder oss til det. Det siste året har det blitt digitalisert ca 6200 fotografier som har blitt lagt inn i en database i Access. Det gjenstår å digitalisere et relativt stort antall bilder fra arkivets fotosamling - så vi har en jobb å gjøre framover også. Planen er at bilder fra databasen etterhvert skal deles med publikum - enten det blir via en link på kommunens hjemmeside eller i et eget digitalt album på nett?

For vel ett år siden avsluttet vi det store digitaliseringsprosjektet vårt, Augustus 2. Alle de 4 kirkelige handlingene pluss inn - og utflyttede i bygda er digitalisert, dvs. at alle navn med datoer og årstall fra 1722 til 1930 er lest av fra kirkebøkene og skrevet inn i skjemaene i Augustus 2. I høst har alle dataene blitt sendt til Digitalarkivet, og i går, den 18.12.2019, fikk vi bekreftet at alle Rakkestads kirkebøker ligger søkbare i Digitalarkivet.no. En gledens dag! Alle innførsler i kirkebøkene våre har nå blitt søkbare på nett. Henning Pytterud fra Askim har hjulpet oss med å eksportere alle filene. Prosjektet har vært ledet av undertegnede, og det har tatt ca 10 år å gjennomføre. De som har deltatt i prosjektet som frivillige har vært Roger Torper, Oddvar Olsen, Erik Kultorp, Ellen Rognså, Gunn-Astrid Fredriksen, Judith Hellerud Andersen, Gerd Gabestad, Ranveig Heen Bakke, Gerd Lyby, Ragnhild Haug og Gerd Rud.

Både Lions julekatalog og «Rakstingen» har fått lokalhistorisk stoff fra Lokalsamlingen til sine utgivelser i år.

Illustrasjonbilde kopp og blokk.jpg

De frivilliges arbeidsoppgaver

Anne Mari, Carsten og Roger skanner og registrerer bildene i tillegg til at Roger bistår publikum i forhold til slekts-opplysninger o.a. Anne Mari fortsetter også å registrere alle dødsannonsene fra Rakkestad Avis, som legges i et søkbart register.

Ragnhild Haug registrerer innkommet arkivarisk materiale, og i år har hun kommet godt i gang med å etablere Sønstegaard - arkivet. Søstrene Anna og Astrid Sønstegaard testamenterte i 1998 alle sine etterlatte papirer til Rakkestad Historielag, som igjen donerte arven til Rakkestad kommune. Arven utgjør fem fulle «bananesker» pluss en halvfull søplesekk med papirer. Dokumentene blir registrerte/merket og lagt inn i legg, mapper og bokser som vi kaller «Sønstegaard-arkivet».

Gerd Rud registrerer avisoverskrifter fra Rakkestad Avis inn i databasen «Avisutklipp». Overskriftene er sorterte i tema-bolker med opplysninger om dato, årstall og sidetall i avisa. Registeret er svært nyttig som kilde til bl.a. å gi svar på lokalhistoriske spørsmål fra publikum. Rakkestad Lokalsamling har alle utgavene av Rakkestad Avis fra år 1900 til og med 2014 på film. Fra 2018 ble avisa digital og søkbar på Internett.

Illustrasjonbilde sekretær.jpg

Oversikt over henvendelser til Rakkestad Lokalsamling gjennom 2018

En vesentlig oppgave for Lokalsamlingen er å ta imot henvendelser fra publikum vedr slekter og lokalhistoriske temaer.
Antall henvendelser har holdt seg stabilt de senere årene, men i år med en overvekt av lokalhistoriske spørsmål.

Rakkestad Lokalsamling har bistått 2 amerikanske ektepar med opplysninger om slekt i år. Ektepar nr 1 hadde aner fra «Huset» under Østby (gnr 21/1) og fra Labråten (gnr 105/14). Vi ble kontaktet av en norsk dame, Pia Bjørnstad, som ba om hjelp til å finne slekt og plasser. Undertegnede kjørte en «Bli kjent i Rakkestad-runde» med Pia noen dager før amerikanerne ankom bygda søndag 19.mai. Pia selv guidet dem rundt til de ulike plassene den søndagen, og endte opp med å få låne nøkkelen til Rakkestad kirke slik at de også fikk tatt bilder av døpefonten der forfedrene var døpte.

Fra oktober 2018 til slutten av juni 2019 ble det på oppdrag fra en norskamerikansk dame, Linda Spencer, forsket på slekten til ektepar 2. Disse amerikanerne kom til Rakkestad 29. juni. Det ble et vellykket besøk som startet med en biltur rundt i Rakkestad. På forhånd var de inviterte på lunsj hjemme hos Hans Nummestad på Vik (Tarmen), som var fedrenegården, og dagen ble avsluttet med et flott slektstreff hos amerikanernes slektninger, Harald og Kari Haug på Stenraden i Degernes.

En litt kuriøs oppgave fikk vi da det kom en henvendelse fra et tysk akademisk forlag, Harrassowitz Verlag, Wiesbaden, de bestilte bind 1 av gårds – og slektshistorien for Rakkestad. Bestillingen kom til oss høsten 2018, men vi trodde det var spam… en ny henvendelse kom i desember s.å., og vi fikk sendt av gårde boka i januar i år.

Besøkende                                                                                                                            
235 personer har besøkt «Underhuset» i 2019. Det er en nedgang på ca 50 sammenliknet med fjoråret.
De aller fleste har hatt spørsmål rundt slekt, lokalhistorie og fotografier.

Henvendelser via e-post og telefon                                                                      
Av ca 500 mottatte e-poster og telefonhenvendelser så omhandler 32 saker slekt og lokalhistorie.
Korrespondansen arkiveres i brevordnere i arkivet.

I løpet av året har leder av Lokalsamlinga deltatt på ulike møter

I løpet av året har undertegnede deltatt i 8 driftsmøter, ledet av seksjonsleder for Kommunikasjon og Kultur (KOK), Kåre Kristiansen.

I mai deltok undertegnede på et seminar i regi av Fylkeskonservatoren i Sarpsborg. Temaet var «Kulturminnevern i kommunene».

Den 16. og 17. september deltok kultursjef Grethe Torstensen og undertegnede på et seminar hos Riksantikvaren i Oslo der temaet var «Kulturminner i kommunen – fra plan til handling». Rakkestad kommune har ikke kommet i gang med å skrive en verneplan for kulturminnene foreløpig. Den 30.10 hadde Grethe og jeg, Eva, et møte vedr å få laget en kulturminneplan, men først må det tas stilling til om det skal lages en enkel temaplan for kulturminner eller en kommunedelplan, som medfører mye arbeid, god kunnskap og høringsuttalelser fra diverse aktører innen feltet og fra politisk nivå.

I september 2018 forfattet kultursjef Grethe Torstensen og undertegnede et notat vedr videreføring av gårds – og slektshistorien bind 2. Kommentaren fra Rådmann i fjorårets budsjett lød som følger: «Politisk nivå bør i 2019 ta stilling til om «Gårds – og slektshistorie – del 2» skal prosjekteres». Den samme setningen lå inne i kommentarene til budsjettet for 2020 så det tyder vel på at politisk nivå ikke har tatt stilling til nytt bokprosjekt i 2019?

Frammøtedager- salg av bøker- besøkende og sluttord fra Rakkestad Lokalsamling

Frammøtedager for de frivillige medarbeiderne og undertegnedes dugnad i «Underhuset» i 2019                                                                                                     Til sammen 380 frammøtedager à 4 t                                                                    Dette utgjør 1520 t : 1725 t = 0,8 årsverk

Besøkende                                                                                                                             235 personer har besøkt «Underhuset» i 2019. Det er en nedgang på ca 50 sammenliknet med fjoråret. De aller fleste har hatt spørsmål rundt slekt, lokalhistorie og fotografier.

Henvendelser via e-post og telefon                                                                       Av ca 500 mottatte e-poster og telefonhenvendelser så omhandler 32 saker slekt og lokalhistorie. Korrespondansen arkiveres i brevordnere i arkivet.

Bygdebøkene                                                                                                                                 

Bind I      opprinnelig        2000                     restopplag 453 (solgt 1 ex)                             

Bind II     opprinnelig        1500                     restopplag 468 (solgt 0)

Bind III    opprinnelig        1200                     restopplag 135 (solgt 1 ex)

Bind IV    opprinnelig        1500                    restopplag 122 (solgt 1 ex)

Gårds – og slektshistorie   1000                    restopplag 517 (solgt 17 ex)

 

Sluttord

Til slutt vil vi takke ordfører, seksjonsleder for kommunikasjon og kultur (KOK) for velviljen som er vist i forhold til driften av Rakkestad Lokalsamling i 2019.
Vi vil også takke for et godt samarbeid med KOK sin øvrige stab. Det frivillige arbeidet, 0.8 årsverk, er et viktig bidrag til bevaringen av Rakkestads lokal – og kulturhistorie.

Rakkestad, 10.12.2019                                                                                                   

For Rakkestad Lokalsamling
Eva Bjørnstad