Kvaliteten på maten som vi får kjøpt i Norge, er generelt god med liten risiko for matbårne infeksjoner og forgiftninger. Men også i Norge kan smittestoffer spres gjennom maten, og gi matforgiftning. For å forebygge smitte er det viktig med riktig tilberedning og oppbevaring av maten, og god hånd- og kjøkkenhygiene.

Smitte kan gi akutt diaré eller oppkast, men krever sjelden sykehusinnleggelse eller antibiotikabehandling. Alvorlige bivirkninger og dødsfall kan imidlertid forekomme, særlig hos spesielt utsatte grupper som små barn, eldre og syke. Det er en økende bevissthet om at disse sykdommene kan være årsak til alvorlige, av og til kroniske, følgetilstander.

Forebyggende tiltak

Du bør være bevisst på hvor maten kommer fra, om maten fra produsentens side er ment å spises rå eller varmebehandlet. Du bør også vite hvordan maten bør tilberedes. Alle kan selv bidra til å redusere risikoen for å bli syk av maten, ved å følge en del generelle råd. 

  • God håndhygiene. Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider. Dersom du er syk med oppkast og diaré bør du unngå å lage mat til andre.
  • God kjøkkenhygiene, spesielt ved utegrilling og tilberedning av kylling og andre fjørfeprodukter. Husk spesielt å vaske kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som har blitt brukt til råvarer, som rått kjøtt, før utstyret brukes til annen mat. Last ned plakat om kjøkkenhygiene på matportalen.no
  • Fjørfe og farsemat som hamburgere og kjøttkaker, bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt. Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt. 
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+4°C) og husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Varm mat som skal lagres og brukes senere, bør kjøles raskt ned før lagring og varmes godt opp før bruk.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.

Se hjemmesiden til Folkehelsa for mere informasjon: Smitte gjennom mat og vann