Plastinnsamling

Innsamling av plastemballasje starta i juni-18 her i Rakkestad. Det kan virke litt uvant i starten, men så snart man får en rutine på det, går det veldig greit. For å komme godt i gang med utsortering av plastemballasje er det noen ting det er greit å være klar over.

Hva er plastemballasje?

Hva er plastemballasje?

Et viktig aspekt er at det er plastemballasje som skal samles inn. Plastemballasje er all plast som brukes til å emballere noe. I en husholdning er dette som regel matvarer og husholdningsartikler. For eksempel er mye av frukten og grønnsakene man får kjøpt i butikken pakket i plastemballasje.

Plastemballasje illustrasjonsbilde.JPG

 

Plastemballasje

Sjampoflasker, rømmebegre, plastfolie og ostepakker er eksempler på plastemballasje.
Plastemballasje skal legges rene og tørre i innsamlingssekken.

 

 

Annen plast som ikke er plastemballasjer er f.eks.:

 

Leker retur plast illustrasjonsbilde.JPG

 

* hagemøbler av plast 

* leker av plast 

* vaskebøtter av plast etc.

Dette er IKKE plastemballasje og skal derfor IKKE puttes i sekken.
White spirit-flasker med rester av white-spirit, skal sorteres som farlig avfall. Er flasken derimot tom og tørr, kan den legges i sekken.

 

 

Ren og tørr plastemballasje

I likhet med papp, papir og drikkekartong,  samles plastemballasje inn for å materialgjenvinnes. For at mest mulig av plastemballasjen skal kunne materialgjenvinnes, er det viktig at den er ren og tørr. En del av plastemballasjen er allerede ren og tørr når du fjerner den fra matvaren - som f.eks. plasten rundt tomatene på bildet under. Et yoghurtbeger derimot, må rengjøres før det kastes.

  Tomater avfallsløsn bld_300x199.jpg        Tørr emballasje illustrasjonsbilde.JPG

For å få rengjort plastemballasjen på mest miljøvennlige måte, skyll emballasjen i kaldt vann. Bruk en oppvaskbørste hvis nødvendig. En smørpakke kan rengjøres ved å bruke rester av oppvaskvannet fra dagens oppvask.

Dersom det er veldig krevende å rengjøre plastemballasjen - kast den heller i restavfallet. Unngå å bruke varmt vann og såpe for å få det rent ( med mindre du bruker gammelt oppvaskvann).

Restavfall plastemballasje.gif

Som for dunken til papp, papir og drikkekartong er det viktig at skitten plastemballasje ikke puttes i sekken ment for innsamling av plastemballasje. Da risikerer man at resten av plastemballasjen som er i posen fra før blir tilgriset og dermed ikke kan materialgjenvinnes.

 

om ønskelig kan de gamle stativene brukes til plastsekken

 

Bilde av renovasjonsstativet Rakkestad kommune

 

Hvis ønskelig, kan de gamle sekkestativene brukes til å ha plastsekken i.
I såfall er det viktig at plastsekken tas ut av stativet, knyttes og settes fram til veikant innen tømmetidspunktet.

om ikke du ønsker dette - så kan du levere disse gratis på Kopla Renovasjonsmottak