Entusiasmen er stor, forteller enhetsleder for kultur, Magne Bjørnstad, og kultursjef Hans Petter Ringstad. De håper på stort oppmøte både på stadion klokken 17:00 og til konserten i kinosalen klokken 18:30. "Det at vi har klart å få denne avdelingen til å komme til Rakkestad, er noe vi er veldig stolte av," avslutter de to.

Fakta

Hans Majestet 3. Gardekompani er en seremoniell enhet som fungerer ikke bare som Gardens, men også forsvarets og Norges ansikt utad. Kompaniet opptrer og presterer i både inn- og utland og er verdensledende innenfor militær eksersis. Består av tre tropper; drilltropp, musikktropp og signalkorps.

Musikkgardistene deltar mye på konserter, drilloppvisninger og parader i inn- og utland. Troppen består av ca 80 vernepliktige menn og kvinner. Et år i Hans Majestet Kongens Gardes 3. gardekompani er helt spesielt. I musikktropp er rekruttperioden en måned med mye sluttet orden og musikkøvelser hver dag. Deretter følger konsertsesongen i starten av desember, etter fullført debutkonsert. På nyåret gjennomføres den store festkonsert i Oslo konserthus. Sesongen varer til drillsesongen starter i månedsskifte mars/april.

Drilltroppen er en oppvisningsenhet i verdensklasse innenfor geværeksersis. Troppen består hvert år av ca. 40 vernepliktige som utover tjenesten spesialiserer seg til å kunne gjennomføre formasjonsdrill med og uten musikk. 

I drilltroppen er året litt annerledes enn hos musikktroppen. Søkere går gjennom et intervju og fysiske tester. De som anses å være gode nok blir tatt med for videre seleksjon på Huseby, hvor man fortsetter seleksjonen frem til nyttår. Når drilltroppen er satt, starter utdanningen for alvor med fokus på fysisk fostring, eksersis og grunnleggende soldatutdanning. Så følger drillsesongen med seremonioppdrag, gatedrill på 17. mai og oppdrag både i inn- og utland.