Etter at den nye ordningen for renovasjon startet opp har Berit sendt inn kartonger til returkartonglotteriet. Hun er klar på at det er ikke så mye jobb å skylle, brette og stappe kartonger, og at både miljøet og en evt. pengegevinst er motiverende.

– Det var nesten en konkurranse mellom samboeren min og meg, hvem som vant først. Han tipper Lotto og jeg er med i returkartonglotteriet, sier Berit. – Jeg tror vi kan si at jeg vant nå, sier den fornøyde vinneren. 

Årets andre vinner av returkartonglotteriet fra Rakkestad
– Dette er helt klart en hyggelig del av jobben. Både organisasjoner, bedrifter og privatpersoner som er flinke til å sortere og levere inn kartongene sine kan bli belønnet for miljøinnsatsen. Dette er den andre vinneren vi har fra Rakkestad i år, så det er jo ekstra gøy, sier Martin Andersen fra Rakkestad kommune.

Det var blant kartongene samlet inn av Rakkestad kommune at den heldige vinneren ble trukket ut. Kommunen er ansvarlig for innsamlingsordningen av kartonger, og vi er glade for å være med på å belønne innbyggere som er flinke til å kildesortere.

- Folk flest er veldig flinke til å sortere papp og papir i Rakkestad, men vi ser gjerne at flere skriver navn og telefonnummer på kartongene de leverer, slik at de har mulighet til å delta i lotteriet. Spesielt skoler og barnehager har mange drikkekartonger og store sjanser for å vinne, sier Martin.


Fakta om drikkekartonger
Å gjenvinne brukte kartonger er langt mindre energikrevende enn produksjon av papir fra nytt trevirke. Derfor er gevinsten stor for miljøet når vi skyller, bretter, og leverer inn kartonger til gjenvinning. 

Drikkekartonger er laget av såkalt jomfruelig fiber. Det vil si at det er første gang dette materialet er i bruk. Derfor kan fibrene i en innlevert drikkekartong ha opptil sju-åtte liv framfor seg som for eksempel som pizzakartong eller Cornflakes-esker. 

Sikring og administrasjon av returordningen for drikkekartonger blir utført av Grønt Punkt Norge.


Dette er Returkartonglotteriet 

Alle kan delta og vinne i lotteriet – privatpersoner, bedrifter eller organisasjoner, skoler, barnehager, idrettslag og lignende. 

Hvert år deles det ut premier for til sammen 1,6 millioner kroner. Dette er fordelt på 120 premier på 10 000 kroner, og 4 premier på 100 000 kroner. 

Enkeltkartonger kan være med i trekningen om 10.000 kroner. Husk også at alle type drikkekartonger kan delta (ikke kun melkekartonger).

For å vinne 100.000 kroner må et lodd bestå av minimum seks tomme og skylte drikkekartonger som brettes ned i den syvende drikkekartongen. Dette utgjør en kubbe. For skolemelkkartonger gjelder fire tomme kartonger i den femte. 

Deltager skriver navn og telefonnummer på den de vil skal vinne på kartongen, og legger denne løst i dunken til papp, papir og drikkekartong. Da har man ett lodd. 

Flere opplysninger om returkartonglotteriet finner du på grontpunkt.no


Kontaktperson:

Rakkestad kommune, Martin Andersen, ingeniør kommunalteknikk, telefon 400 28 461